A kézmosás a lehető leghatékonyabb védelem a fertőzések ellen

1. Miért olyan fontos a kézhigiénia?

A fertőzések kockázatának csökkentésére az egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb intézkedést az alapos kézhigiénia jelenti. Az Egészségügyi Világszervezet /World Health Organization (WHO)/ adatai szerint a fertőző betegségek akár 80 százaléka is kézen át terjed. A légúti megbetegedések kockázatát a kézmosás pl. 45 százalékkal csökkentheti. A rendszeres kézmosás ezért elengedhetetlen a személyi egészségügyi gondozás terén, és különösen minden egyes mosdóhasználat után, az étel készítése előtt és után, valamint más emberekkel történő érintkezést követően. A helyes kézmosás nagy jelentőségének hangsúlyozása érdekében a WHO életre hívta a „Nemzetközi kézhigiéniai napot”, amely 2009-től minden év május 5-én kerül megrendezésre.

2. Hogyan kell megfelelően kezet mosni?

A kézmosás helyes módja nagyon fontos. A szappan önmagában az esetek többségében nem elegendő a csírák eltávolításához. Csupán a beszappanozás, dörzsölés, leöblítés és szárítás kombinációja hatásos, és az ezeket követő kézszárítás is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a csírák számát szignifikánsan csökkenteni tudjuk.

A WHO a következő eljárást javasolja kézmosásnál:

1. Kezeit folyó vízzel nedvesítse meg.

2. Alaposan szappanozza be a kezét.

3. Ne felejtse el a szappan a kézfejen, a csuklón és az ujjak között is eldörzsölni.

4. Folyó vízzel, alaposan öblítse le.

5. A kéztörlést olyan törlőkendővel végezze, amelyet csak egyszer használ.

Kézmosás
Kézmosás

3. Milyen kézszárítási módot ajánlanak a higiéniai szakemberek?

Ajánlásaikban a higiéniai szakemberek elsődlegesen az egyszeri használat fontosságát hangsúlyozzák. Különösen járvány esetén, illetve közösségi használatú mosdókban fontos elkerülni, hogy egy kéztörlőt ugyanazon a helyen több különböző személy is érintsen, mert csak így kerülhető el a csírák átvitele.

4. Milyen kézszárító berendezéseket kell az üzemeknek a látogatók és munkatársak rendelkezésére bocsátaniuk?

Semmilyen rendelet nem írja elő, mivel kell felszerelni az üzemi mellékhelyiségeket. Tapasztalatunk alapján a higiéniai szakvélemény mind a papír kéztörlőket, mind a forrólevegős szárítókat, mind pedig az olyan pamut kéztörlőket alkalmasnak ítéli, amelyekben megvalósul a használt és tiszta kéztörlők szétválasztása. Javasoljuk a „higiénikus kézszárításra alkalmas eszközök elhelyezését” minden közhasználatú mosdóhelyiségben.

5. Mire kell különösen figyelniük az üzemeknek a megfelelő kéztörlő-adagoló kiválasztása során?

A papír kéztörlő adagolóknál fontos, hogy csak azt a papírt érintünk, amit használni fogunk, hogy könnyen és biztonságosan, valamint takarékosan kivehető legyen a kéztörlő. Ha pamut kéztörlőket használnak, akkor úgy nevezett „retraktív” adagolók jöhetnek csak számításba. Ezek a használt pamuttörölköző-darabot a használat után automatikusan behúzzák. A készüléken belül a használt törölköződarabot a friss kéztörlőtől szigorúan elkülönítve tekercselik fel. A modern készülékek általában ezt a technikát alkalmazzák.

A tökéletes kézmosás
A tökéletes kézmosás